Materialer

AMOKsmykker / ROH DEsign er registreret hos Ædelmetalkontrollen under navnestemplet ROH. Det betyder, at vi løbende bliver kontroleret af Ædelmetalkontrollen, som tjekker at vores metaller overholder dansk lov.

Guld 24 kt/999, Guld 18 kt/759, Guld 14 kt/585 og Guld 8 kt/333.
Guldkaraten angiver hvor meget rent guld der er i et smykke (hvilken lødighed metallet har). I 24kt. er der 99,9% guld, mens der i 14kt. er 58,5% guld. Det resterende materiale er andre metaller – ofte sølv, kobber, platin eller palladium. Legeringen (sammensætningen af metallerne) spiller ind på guldets farve og styrke – rosa guld, rød guld, gul guld og hvid guld. Hvis der er meget kobber i guldet, kan det (som beskrevet nedenfor under kobber) farve huden en smule. Læs mere om guld her >>
OBS: Alle smykker bestilt i guld er specialvarer, hvilket betyder, at de ikke kan returneres. Der er ikke færdige guldsmykker i butikken i Aarhus, men det kan du bestille.

Forgyldt sølv består af Sterlingsølv med en tynd overflade af guld. Guldoverfalden slides med tiden, og så vil sølvet blive synligt. Hvor hurtigt det går, kommer an på hvordan du behandler dit smykke, og hvor meget du bruger det.

Sølv 925, også kaldet Sterlingsølv, består af 92,5 % rent sølv og 7,5 % kobber: Denne legering er hårdere end rent sølv og egner sig derfor bedre til smykker.

Oxyderet sølv: Sølv oxyderer naturligt og bliver dermed mørkt. Hvis du har købt et smykke i sort sølv, så er det oxyderet. Da oxyderingen bare er en overflade, slides den i brug, og sølvet bliver dermed lysere, som når man pudser det.

Messing er en legering bestående af kobber og zink [blyfri og nikkeltestet]. Messing er gyldent hele vejen igennem, så et messingsmykke vil altid være gyldent, hvis det vedligeholdes rigtigt. Messing oxyderer og skal derfor pudses. Fordi messing indeholder kobber: Læs også hvad der står under kobber.

Bronze er en legering bestående af kobber og tin [blyfri og nikkeltestet]. Bronze har samme rødlige farve som “rosaguld”. Fordi bronze indeholder kobber: Læs også hvad der står under kobber.

Kobber er et grundstof.
Fordele ved kobber, bronze og messing: A) Metallerne har samme farve hele vejen igennem materialet og tåler dermed slid. B) Metallet ældes/oxyderer på en smuk måde. C) Det er forholdsvist billigt, hvilket giver AMOKsmykker mulighed for at tilbyde fede smykker til ikke så mange penge.
Ulemper ved kobber, bronze og messing: A) Metallerne oxyderer [bliver brunligt] og skal derfor pudses. B) Når smykket er oxyderet kan lodninger blive synlige = en farveforskel. C) Smykker som indeholder kobber, kan give en let farvning af huden, som en mørk skygge. Det er ikke farligt, og det går af i vask. Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at få denne farvning end andre. Syrere, sved, salt og manglende iltning fremmer processen.

Tråd: Vi bruger læder, smykkesnøre, vokset tråd, silketråd og tigerhaletråd. Smykkesnøre er en meget slidstærk nylonsnøre. Vokset tråd er vokset bomuldstråd. Tigerhaletråd er en meget spinkel stålwire betrukket med et tyndt lag plast.

Sten: Vi bruger sten i alle typer og kvaliteter. Dette er lige fra de fine og dyre over det rå og grove, til dem vi eller du selv har fundet på stranden eller på en rejse.
Her nævnes bare nogle: diamanter, topas, ametyst, akvamarin, citrin, kvarts, agat, onyx, fluorit, jade, aventurin, jaspis, karneol, lapis, magnesit, pyrit, hæmatit, tigerøje, turkis, koral og lava.

Se farver på matte og blanke sten >>                     Se facétslebne smykkesten >>

Kulturperler [ferskvandsperler og saltvandsperler]: En kulturperle er en naturlig perle fremkommet ved menneskets hjælp. Kulturperler kan dyrkes både i østers [saltvand] og i muslinger [ferskvand]. Ved et lille snit indsættes en lille kugle, fremstillet af muslingeskal. Efter indgrebet placeres muslingen/østersen i en kurv og sættes igen i vandet. Muslingen/østersen begynder at indkapsle den indsatte kugle med et lag af skinnende perlemor. Efter 1 til 6 år fiskes muslingen/østersen op igen, og den har nu skabt en smuk perle. Perlerne sorteres efter kvalitet; størrelse, overflade, form, glans og farve. Disse parametre bestemmer perlens værdi.

Farvede perler: Både sten og perler kan naturligt opstå i mange smukke farver. Nogle sten, f.eks. agater, kan ændre farve, når de påvirkes af andre mineraler og af varme. Perler kan også være farvede.

Alle materialer er nikkeltestede.

 

Naturligt oxyderet sølv
Naturligt oxyderet kobber
Naturligt oxyderet messing
Naturligt oxyderet bronze
Galleri: vores smykker Galleri: vores ringe smykkeinfo